Гражданската инициатива Да спасим Карадере алармира за опасност от мащабно застрояване на

...
Гражданската инициатива Да спасим Карадере алармира за опасност от мащабно застрояване на
Коментари Харесай

"Да спасим Карадере" алармира: Готви се леене на бетон край плажа

Гражданската самодейност " Да спасим Карадере " сигнализира за опасност от огромно застрояване на региона към красивия плаж. Междувременно над 1000 жители изпратиха становища за запазване на девствената природа край брега.

На 26 март община Бяла организира обществено разискване с много необикновен предмет -  " ескиз " на общ организационен проект на общината. 

Планът, показан от консорциума  " План план Бяла 2019 ",  предвижда създаване на курортни селища на втора линия по цялата крайбрежна линия до Шкорпиловци и на паркова зона с атркациони, преместваеми обекти и подпорна стена по крайбрежието.

Урбанизирането на землищата на Бяла, Горица-Светерица и Самотино ще способства за бързото заличаване на части от предпазени зони „ Камчийска планина " и „ Плаж Шкорпиловци ", както и за унищожаването на последната огромна незастроена околност на българското Черноморие, сигнализират от „ Да спасим Карадере ".

Повече от 1000 жители внесоха в общината мнения против " ескиза ", който на процедура е план за солидно застрояване в региона на последния неразрушен черноморски плаж – Карадере. „ Това са единствено мненията в поддръжка, изпратени с копие до „ Да спасим Карадере ", а действително обявилите се против застрояването са повече ", оповестяват от гражданската самодейност.  Хората настояват за преразглеждане на плана, за опазване на природата на местността Карадаре и за насърчаване на природосъобразен туризъм, който по едно и също време да носи приходи на локалната общественост и да опазва природата й. 

До месеци следва същинското публично разискване по реда на Закона за устройство на територията. 

 

КАЗУСЪТ

От  " Да спасим Карадере " напомнят: 

Казусът включва голям брой закононорушения, почнали през 2004 г. опитите за застрояване на местността от крупни вложители. След мощна социална опозиция през 2015 година Карадере е разгласен за екоплаж -  за природосъобразен туризъм, и се употребява със специфична отбрана. Такава обаче е отказана за местността зад плажната линия. Закононарушенията не престават и 17 години по-късно. Решаването на проблема е в ръцете на Народното събрание за законодателни решения, и на общината и държавното управление за предприемане на решителни ограничения.

Местността Карадере е една от дребното, пощадени от застрояването по Черноморието.

 

БРАНИТЕЛИТЕ

„ Да спасим Карадере " е гражданска самодейност, в която вземат участие жители от гр. Бяла, село Горица и други елементи на страната. Групата се стреми да откри трайно решение за опазване на местността и се опълчва на незаконосъбразните опити за застрояването й, организира пролетни и есенни почиствания на местността, слага осведомителни табла за дюните на плажа, за предпазените растителни типове в региона и правила за отговорно къмпиране. Всички действия по поддръжка на местността се правят от доброволци със лични средства.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР